Hockey groeit nog steeds qua populariteit. Nu België tot de absolute wereldtop behoort en blijft behoren, blijft de jeugd veel aandacht hebben voor deze sport. Hockey is ook langzaamaan een volkssport geworden. De hoerasfeer in de Belgische hockeywereld is nog steeds enorm, en terecht, na de wereldtitels, een Olympische titel en recent nog een tweede plaats in de Hockey Pro League. Maar hoe toegankelijk is hockey nu eigenlijk?

Hockey is een mooie sport en door al de successen van de laatste jaren is de sport ook veel toegankelijker geworden. Blijkt hoe dan ook dat hockey geweldig uitgegroeid is. Zowat rond de 55.000 leden heeft de hockeyfederatie op dit moment, in vergelijking met Nederland (255.000) hebben we nog wel wat achterstand. Dat heeft natuurlijk veel te maken met zichtbare resultaten, met goede bedoelingen rond het hockey, met momenten van succes. En succes lokt succes uit. Ondanks dat de accommodaties erg duur zijn blijven nieuwe clubs zich aanmelden. De hockeysport kan en mag blij zijn met de altijd stijgende populariteit, maar waar krijg je alle kandidaat-spelers nog gestald? Het plafond lijkt nu wel bereikt: clubs kunnen niet iedere “gewillige” een stick in de handen stoppen. Gebrek aan infrastructuur is een rem op de verdere groei van het hockey. Clubs kunnen nog steeds niet volgen, nieuwe infrastructuur vraagt ruimte, vaak letterlijk, én geld. Dat is niet zomaar aanwezig. Los van het feit dat er ook een tekort is aan opgeleide coaches. Er is wel een goed management in de hockeywereld. Het is nu al een jaar of tien aan de gang, maar je ziet als buitenstaander de goede aanpak, met veel creativiteit en ondernemingszin, zelf de promotiekanalen aanspreken, een goed product maken zodat sponsors kunnen gelokt worden en zo alles gestaag verder proberen uit te bouwen.

Hockey werd lang in het clubje van andere elitaire sporten als tennis, golf of paardrijden gecatalogeerd, maar dat is verleden tijd ondertussen. Wat research leerde dat het inschrijvingsgeld voor een jeugdspeler bij een voetbalclub al snel tot 300 euro kan oplopen. Een zoektocht langs Vlaamse hockeyclubs leert dat er een spreiding is, al valt die mee: een jeugdspeler van 15 jaar oud betaalt gemiddeld 575 euro, wat dan nog steeds duurder is dan pakweg voetbal, maar ook niet overdreven veel. Wielrennen bijvoorbeeld staat ook lager aangeschreven, maar is wel veel duurder. Anderzijds moet je voor het geld niet kiezen voor hockey, dat is totaal anders dan in het voetbal. De selectie die het WK won, kreeg van de hockeyfederatie 5.000 euro per persoon. Het is enkel de absolute top, die in het buitenland kan spelen, die er écht iets aan kan verdienen, maar ook Belgische ploegen worden steeds professioneler.

Op 26 juli 2024 wordt de Olympische vlam aangestoken in de Franse hoofdstad! Hoe staat eigenlijk met de ploegsporten voor het Team Belgium op één jaar voor de Olympische Spelen? Opmerkelijk is dat een aantal ploegsporten een belangrijke factor zullen vormen. Op dit ogenblik houdt het BOIC rekening met de volleybal- en basketbalvrouwen, maar vooral met de hockeymannen. Ook met de hockeyvrouwen, die zich rechtstreeks kunnen kwalificeren tijdens het Europees kampioenschap in augustus in Mönchengladbach of anders later in januari-februari tijdens de Olympische kwalificatietornooien. Hockey OS 2024 Parijs heeft plaats in de Stade Olympique Yves-du-Manoir. Het Stade Olympique Yves-du-Manoir is een atletiekstadion gelegen in Colombes. Colombes is een wijk in de voorstad van Parijs gelegen in het departement Hauts-de-Seine. Het station is in 1907 omgebouwd tot stadion en wordt tegenwoordig gebruikt voor de Olympische Spelen. De hockeywedstrijden in Parijs beginnen op 27 juli 2024 en eindigen met de finale op 9 augustus 2024. De finale zal al snel uitverkocht zijn, dus dat is goed om rekening mee te houden. Wees er tijdig bij. Hockey is trouwens één van de grootste sporten op de Olympische Zomerspelen 2024 in Parijs. In totaal strijden 24 nationale ploegen – twaalf bij de mannen en twaalf bij de vrouwen – om de medailles. Met zestien atleten per ploeg bestaat het deelnemersveld uit 384 atleten. Bij zowel de mannen als de vrouwen plaatsen zich dus 12 ploegen voor het Olympisch hockeytoernooi en het kwalificatieproces is voor beide geslachten gelijk. Gastland Frankrijk is wel verzekerd van deelname aan beide evenementen. Vijf teams plaatsen zich via de continentale kwalificatietoernooien. Voor Afrika is dat het Olympisch kwalificatietoernooi, voor Azië de Aziatische Spelen 2022, voor Europa het Europees kampioenschap 2023, voor Noord- en Zuid-Amerika de Pan-Amerikaanse Spelen 2023 en voor Oceanië het Oceanisch kampioenschap 2023. Zes teams kwalificeren zich later via twee Olympische kwalificatietoernooien (OKT) die in januari 2024 worden gehouden. Aan beide OKT doen acht ploegen mee, waarbij de top drie zich voor de Spelen plaatst. Voor de Belgische mannen – nummer 2 van de wereld (na Nederland) – moet het wel haalbaar zijn. Maar met landen als Duitsland, Engeland, Spanje en iets minder met Ierland, Wales, Oostenrijk zal de tegenstand toch behoorlijk zijn om zich te kwalificeren. Ook bij de dames wordt het zeker geen gezondheidswandeling, met als tegenstander landen als Nederland, Duitsland, Engeland, Spanje en ook iets minder Schotland, Ierland en Italië, maar het zou wel moeten lukken. Hierdoor zal de populariteit misschien nog verder toenemen.

Tekst en beeld: Remi Lemeire

Most Popular

To Walk Again

De geliefde van een vriend had een ongeval en heeft sindsdien een beperking. Na 6 maanden stopt de revalidatie en moeten ze zich erbij neerleggen dat er eigenlijk geen verdere

Nu lezen »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

U ontvangt geen spam, enkel de laatste nieuwtjes en updates…

Dit verhaal delen:

Meer berichten

Trending

‘Set sail’ to Amalfi en Sicily met de Star Clipper

The world is a book and those who do not travel read only one page”

Deze spreuk raakt een gevoelige snaar. Reizen heb ik altijd heel uitdagend, avontuurlijk en fascinerend gevonden. Het vooraf plannen, de dagen aftellen en het ongeduld waarmee je uitkijkt naar die dag. Het geeft je vlinders in

Lees Meer »
Trending

Een kunstwerk waar jouw interieur om vraagt

Nicoline Ruiz, een Belgische kunstenares met Spaanse roots, geeft jouw interieur of toonzaal precies die artistieke touch waar die om vraagt. Formaat, materiaal en kleuren worden helemaal afgestemd op de plaats die je een elegante meerwaarde wil geven.

Lees Meer »
Lifestyle

Interview met Freelancefotograaf Joeri Peeters

Joeri Peeters behaalde in 2021 het QEP-label (Qualified European Photographer) in de categorie fashion. Het betekent een erkenning en beloning van professionele fotografen voor uitmuntendheid in hun fotografisch werk. Hij reisde de voorbije jaren ook enkele malen naar Londen als officieel fotograaf van Gary Numan en fotografeerde de man zowel

Lees Meer »