Interview met Freelancefotograaf Joeri Peeters

Joeri Peeters behaalde in 2021 het QEP-label (Qualified European Photographer) in de categorie fashion. Het betekent een erkenning en beloning van professionele fotografen voor uitmuntendheid in hun fotografisch werk. Hij reisde de voorbije jaren ook enkele malen naar Londen als officieel fotograaf van Gary Numan en fotografeerde de man zowel in de legendarische London Royal Albert Hall als in de Wembley Arena.

Waarom koos je voor het beroep als fotograaf?
Van kinds af aan was ik enorm geboeid door alles wat met synthesizers te maken had. Toen ik op een morgen wakker werd met een lichte vorm van tinnitus moest ik noodgedwongen stoppen met muziek. Ik startte terug met fotografie. Als kind stond ik namelijk regelmatig met mijn papa in de donkere kamer. Digitale fotografie en beeldbewerking was volledig nieuw voor mij. Al snel was ik 24/7 bezig met fotografie en dat wierp zijn vruchten af, zodat ik van mijn hobby mijn beroep kon maken. Ik sleepte de voorbije jaren enkele awards in de wacht, al doe ik zelden mee aan fotowedstrijden. De overstap van IT-teamleader naar fotograaf was snel gemaakt.

Je fotografeerde Gary Numan in Londen. Hoe kwam dit tot stand?
In 2015 maakte ik een foto tijdens een concert in Londen vanop het balkon en postte deze op sociale media. De vaste toetsenist deelde de foto en Gary Numan postte kort daarop deze foto met credits. Het was dan ook even schrikken toen ik in 2018 gevraagd werd als officieel fotograaf. Ik ben namelijk geen concertfotograaf, maar dit aanbod sloeg ik niet af! Ik volg de man al 44 jaar!

Is er iets dat je typeert als fotograaf?
Collega-fotografen zeggen me dat ik een eigen stijl heb en dat is erg leuk om te horen. Ik werk graag met complementaire of monochromatische kleuren, zoals je kan zien op deze foto met Chloë. Ik probeer vooral mijn onderwerpen mooi te belichten door gebruik te maken van off-camera flash. Een correcte stofweergave, maar ook juiste kleuren zijn erg belangrijk in fashionfotografie. Buiten het fotograferen zelf geef ik ook workshops en lezingen en ik ben sinds dit jaar ook ambassadeur van Godox, het flitsmerk dat ik gebruik. Volgend jaar geef ik samen met Kedist Deltour (Miss België 2021) een driedaagse workshop in Portugal voor de beroepsfotografenorganisatie.

Aan welke shoot heb je mooie herinneringen?
Eigenlijk aan alle fotoshoots, maar toen ik in de Seychellen was voor een swimwear shoot werden we uitgenodigd op audiëntie door president Wavel Ramkalawan zelf! Ik vroeg aan de woordvoerster of ik 5 minuutjes kreeg om hem te fotograferen in zijn kantoor en tot mijn verwondering ging hij akkoord.

President Wavel Ramkalawan


Wat vind je het leukste aan je job?
De dag van de shoot zelf. Mooie foto’s zijn steeds het resultaat van teamwork. Ik werk graag samen met mensen in een professionele maar aangename sfeer. Nadien de foto’s een juiste dosis naturelle nabewerking geven geeft veel voldoening, omdat de foto’s nog mooier worden. Ik geef dit niet uit handen. Spijtig genoeg ziet de klant niet altijd dat de nabewerking meestal meer tijd in beslag neemt dan het shooten zelf.

Wat is je ultieme droom als fotograaf?
De cover halen van een high fashion magazine zoals Vogue, maar die kans acht ik zeer klein. Mocht ik terug in de tijd kunnen gaan, zou ik heel graag Audrey Hepburn fotograferen. Zij blijft een icoon als model!

Zijn er tips die je wil delen met beginnende fotografen?
Onthoud vooral deze vier pijlers: inhoud, beeldopbouw, (technische) kennis en ervaring (veel shooten) en de nabewerking. Ze zijn individueel allemaal even belangrijk. Onder ervaring hoort natuurlijk ook het omgaan met mensen. Werk je samen met een beginnend model, dan zal je haar moeten aansturen en motiveren. Een MUA(H), (make-upartieste), styliste is ook erg belangrijk. De make-up op de foto van Chloë werd gedaan door de getalenteerde Emilie Guillermin, die de wereld rondreist voor het geven van workshops.

Voor welke shoots en waarom zou ik je boeken als fotograaf?
Ik werk zowel B2B als B2C. Ik fotografeer vooral fashion. Dit kan op locatie met een mobiele studio, maar ook in open lucht en indien gewenst werk ik ook in het buitenland. Ook voor portretten, zwangerschapsshoots, reclame, zakelijke headshots en bedrijfsfoto’s kan je mij boeken. Het klinkt cliché, maar ik hecht veel belang aan kwaliteit en ik probeer er altijd voor te zorgen dat mijn afgewerkte foto’s een “wauw-gehalte” hebben. Van zodra je toffe modellen hebt, een goede sfeer en de juiste belichting, krijg je automatisch mooie foto’s.

Bedankt voor het interview en veel succes!
Graag gedaan en bedankt!


Kledij Chloë: Liu-Jo verkrijgbaar bij Trico-Paul Testelt
Foto’s en beeldbewerking: Joeri Peeters www.joeripeeters.com
MUAH (Chloë): Emilie Guillermin
Model: Chloë de Ridder (agency JackieLee)

Most Popular

To Walk Again

De geliefde van een vriend had een ongeval en heeft sindsdien een beperking. Na 6 maanden stopt de revalidatie en moeten ze zich erbij neerleggen dat er eigenlijk geen verdere

Nu lezen »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

U ontvangt geen spam, enkel de laatste nieuwtjes en updates…

Dit verhaal delen:

Meer berichten

Trending

‘Set sail’ to Amalfi en Sicily met de Star Clipper

The world is a book and those who do not travel read only one page”

Deze spreuk raakt een gevoelige snaar. Reizen heb ik altijd heel uitdagend, avontuurlijk en fascinerend gevonden. Het vooraf plannen, de dagen aftellen en het ongeduld waarmee je uitkijkt naar die dag. Het geeft je vlinders

Lees Meer »
Art & Culture

Een kunstwerk waar jouw interieur om vraagt

Nicoline Ruiz, een Belgische kunstenares met Spaanse roots, geeft jouw interieur of toonzaal precies die artistieke touch waar die om vraagt. Formaat, materiaal en kleuren worden helemaal afgestemd op de plaats die je een elegante meerwaarde wil geven.

Lees Meer »