Madeira en de archipel van de Azoren

Avec Rivages, tu voyages… . Deze spreuk uit de 15de eeuw vertelt in een notendop waarvoor Rivages Du Monde gekend staat. Ontdek zowel nieuwe plaatsen als nieuwe mensen. Al eeuwenlang bevaart de mens rivieren, zeeën en oceanen over heel de wereld. Reizen per schip is ook een fantastische manier om onze aardbol te ontdekken. Gelijkgestemde zielen die samen op één schip op zoektocht zijn naar het ontdekken, ervaren en beleven. Elke dag nieuwe horizonten ontdekken en nieuwe culturen opsnuiven. Ik herinner me zo ook mijn eerste cruise, die echt wel een grote indruk op mij naliet. De eerste keer dat ik heb mogen ervaren wat reizen per schip eigenlijk is. Sindsdien hou ik echt van reizen met vooral kleinschaligere schepen die ook de kleinere havens mogen ontdekken. Na een paar dagen ben je echt een gemeenschap, je zegt tegen iedereen vriendelijk goedendag en jouw kajuit wordt echt je thuis voor enkele dagen, weken of maanden. Elke keer opnieuw voel ik kriebels en kan ik een nieuw vinkje zetten op mijn bucketlist. Vandaag neem ik jullie mee op cruise met Rivages Du Monde. Deze Franse luxe cruisemaatschappij bestaat al 20 jaar en sinds kort bieden ze ook reizen met Nederlandstalige begeleiding. We stappen aan boord van de ‘World Explorer’ en trekken van Madeira, via de Archipel van de Azoren om te eindigen in Porto. Stap in en deel mijn ervaringen.


Welkom op de World Explorer

Rivages Du Monde vaart, in tegenstelling tot heel wat andere maatschappijen, met kleinere schepen waardoor ze unieke vaarroutes kunnen aanbieden, zowel langs zeeën en rivieren die door de grotere cruiseschepen niet kunnen worden aangedaan. Dankzij de beperkte capaciteit van 180 passagiers is het mogelijk om toegang te krijgen tot zelfs de meest afgelegen havens in de wereld. Daarom kan Rivages du Monde samen met World Explorer uitzonderlijke routes naar de meest ongewone landen aanbieden. De zeeroutes worden bevaren met het nieuw cruiseschip ‘ World Explorer’. Dit schip biedt al het nodige comfort en luxe aan dat bovendien ook nog ecologisch verantwoord is. Rivages Du Monde denkt stevig mee aan het milieu en ‘groene energie’, dewelke niet meer weg te denken is uit onze maatschappij. De World Explorer is uitgerust met hybride motoren, waardoor hij al zijn manoeuvres in havens kan uitvoeren en tegelijkertijd de uitstoot van broeikasgassen zo veel mogelijk kan beperken. De Rolls-Royce motoren zijn geoptimaliseerd voor minimaal verbruik. Aan boord wordt er stevig gewerkt om de ecologische voetafdruk te verminderen. Verspilling bestrijdt men door goed te recycleren, informatie wordt digitaal verspreid onder de passagiers, plastic en wegwerp is beperkt tot het minimum en afval of afvalwater lozen in de rivieren of zeeën is een no-go. Dit alles toont verantwoord engagement, wat één van de fundamentele waarden van Rivages du Monde is. Goed nieuws voor milieubewuste mensen die hier met een gerust hart kunnen meevaren.

Aan boord van de World Explorer wordt moderniteit gecombineerd met elegantie en comfort. Het Interieur is aangenaam ingekleed met een warm kleurenpalet. Ontspanning staat hier centraal. De gasten kunnen genieten van een verfrissende plons in het zwembad of even luilekkeren op de ligstoelen en de nodige dosis vitamine d opnemen. Vanuit de Observation Lounge geniet je van een uitzonderlijk 180° panoramisch uitzicht of lees je rustig een boek bij een aromatische kop koffie. Ben je eerder een sportief type? Na al dat lekker eten is het ook wel eens gezond om een beetje te bewegen. Ofwel kun je een loopje wagen op de buitenloopbaan van wel 135m lang ofwel je spieren opspannen in de goed uitgeruste fitnessruimte. Neem een kijkje in de taxfree shop of luister naar boeiende verhalen van de gastsprekers in het auditorium. ’s Morgens, ’s middags en ’s avonds kun je lekker culinair genieten in het restaurant of de snackbar. Later op de avond zal een gezellige band voor de nodige ambiance zorgen, waar zijn de dansliefhebbers onder jullie?

We vertrekken vanuit Brussel Zaventem naar de luchthaven van Funchal op Madeira. Samen met Rivages Du Monde ontdekken we een bijzondere en originele reisroute tussen Afrika, Europa en Amerika die twee weinig bekende parels combineert: de Azoren en Madeira. De Azoren bestaan uit negen bewoonde en acht onbewoonde eilanden. Zowel het Madeira Archipel als de Azoren zijn een autonome regio in Portugal.

Het paradijselijk Madeira

Dankzij zijn ligging is Madeira gezegend met een subtropisch klimaat, waardoor het eiland een mekka is voor liefhebbers van fauna en flora. Het is een paradijselijk smaragdgroen eiland met steile kliffen omgeven door een azuurblauwe zee. Geen wonder dat Madeira al sinds jaar en dag een populaire bestemming is. Keizerin Sisi van Oostenrijk wist dit ook en was hier ook vaak te gast. Een aantal excursies worden hier aangeboden door de crew van Rivages du Monde. Wij kiezen ervoor om de stad op eigen houtje te gaan bezoeken. We hebben trouwens geluk, want het jaarlijks bloemenfestival op Madeira is nog steeds bezig. De stad baadt in een bloemenzee van geurige en kleurrijke taferelen. Met de riksja maken we een korte kennismaking met de stad. Na wat rondslenteren in de gezellige straatjes beslissen we om de kabelbaan naar boven te nemen. Tip: om lange wachtrijen te vermijden ga je best in de namiddag. Boven verwelkomt ons een prachtig panoramisch zicht op Madeira. Dankzij het goede weer kunnen we echt ver de horizonten afzien. Voor de afdaling kiezen we voor een meer traditionele manier. Twee mannen in het wit met grappige hoedjes sleeën ons in een rieten kar doorheen de straten naar beneden. Een aanrader voor de durvers.

De Azoren, het Hawaï van Europa

Na een bezoek aan dit prachtige eiland vertrekken we op ontdekkingstocht naar de Azoren. Deze eilandengroep heeft al heel wat bijnamen in de literatuur gekregen. De parels van de Atlantische Oceaan, Europa’s verborgen paradijs en zelfs de verzonken stad van Atlantis. Eén ding is zeker, Moeder Natuur heeft hier echt haar best gedaan. De Azoren kennen geen massatoerisme en zijn vooral geliefd bij natuurliefhebbers en actievelingen. Voor sommigen zijn ze echt ‘the-place-to-be’ als het om walvisspotten gaat. Hou je ogen dus goed open, want zowel dolfijnen als walvissen zwemmen hier heel graag rond.

Onze eerste stopplaats van de Azoren is de hoofdstad, Ponte Delgada. Vroeger was dit een eenvoudig vissersdorp en doorheen de jaren is het uitgegroeid tot belangrijkste haven en hoofdstad van het eiland Sao Miguel. Deze dynamische stad verleidt haar bezoekers met een rijke geschiedenis en interessante architectuur. Ook hier voor ieder wat wils. Een dagje zwemmen met dolfijnen, bezoek aan de botanische tuinen of rijden in een 4×4 door de Sete Cidades-krater. Wij kiezen voor het laatste. Helaas zijn de weergoden ons niet goed gezind en wordt ons zicht belemmerd door een melkwitte sluier van mist. Het prachtige uitzicht boven op de berg van de twee meren is ons niet gegund. Beneden zien de meren er ook minder fraai uit dan wanneer ze in zonlicht zouden baden. Het ene meer zou een smaragdgroene kleur hebben en het andere, dat er vlakbij ligt, een hemelsblauwe. Volgens een legende zouden een boer en een prinses die op dit eiland leefden verliefd zijn geworden op elkaar, maar toen de koning dit te weten kwam, verbood hij de prinses om met de boer om te gaan. Door dit immens liefdesverdriet zouden de twee zo veel hebben gehuild dat de twee beroemde meren zijn ontstaan. De blauwe omdat de prinses blauwe ogen had en de groene omdat de boerenzoon groene ogen had. Ondanks het slechte weer hebben we ook wel van dit eiland kunnen genieten.

Het eiland Graciosa is klein en veel rustiger dan de andere Azoren. Wie op zoek is naar ontspanning en authenticiteit zal hier al snel zijn hart verliezen. De tijd lijkt hier stil te staan. Wij beslissen om Graciosa per fiets te ontdekken. Uitgerust met twee mountainbikes met helmen starten we onze tocht. Het eiland is slechts 13 km lang en 6 km breed, maar is bergachtig en hellingen van 10% zijn geen uitzondering hier. Ikzelf ben dit klimwerk niet echt gewoon en puf regelmatig vol opluchting als ik boven kom. Een heel stuk boven de zeespiegel komen we aan bij onze eerst stop – de buik van de vulkaan – Furna do Enxofre. De opstijgende zwavelgeur en warmte creëert een heel bijzondere duistere sfeer hier. De prachtige groene natuur rondom de Furna heeft dan weer iets feeërieks. Een samensmelting van twee werelden, licht en duister. Breng zeker ook een bezoek aan de natuurlijke spa Termas da Carapacho. Hier kun je gratis een plons nemen wat uiterst ontspannend werkt na een fietstocht.

Op dag zes varen we naar de stad Horta op het eiland Faial. Het eiland heeft zijn bijnaam ‘het Blauwe eiland’ te danken aan de vele hortensia’s die hier bloeien. Wie deze prachtige blauwe bloem op haar hoogtepunt wil zien, zakt het best in juli naar dit eiland af. Geniet van de wandelingen en geef je ogen de kost. De havenstad Horta die we bezoeken is the place to be om zeezeilers te ontmoeten, pleintjes vol mozaïeken te fotograferen en Portugese kerken te bezoeken.

In de namiddag staat Lajes de Pico op de planning. In dit dorpje op het eiland Pico draaide vroeger alles om de walvisvangst. Vandaag heeft het toerisme die rol overgenomen. Pico is het jongste eiland van de Azoren en is ontstaan door een vulkaanuitbarsting. De uitgestrekte lavavelden domineren hier het zicht. Vandaag kun je door deze lavavelden wandelen om de 2.351 meter hoge Pico vulkaan te beklimmen. Zoals op andere lavarijke gronden wordt ook hier aan wijnteelt gedaan. De wijngaarden staan zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Locals zijn trots op deze benoeming en nodigen je graag uit voor een rondleiding en proeverij. Ook hier worden leuke excursies aangeboden, zoals een bezoek aan de Caldera vulkaan, een kustwandeling, wijnproeverij of een walvis- en dolfijnsafari. Helaas worden we opnieuw tegengewerkt door het weer. Door de sterke winden en ongunstige voorspellingen heeft de kapitein van het schip de beslissing genomen om niet naar Lajes de Pico te varen dat zich aan de zuidkant bevindt, maar aan de noordkant te blijven waar de zee wat rustiger is. Ontgoocheld wordt dus ook onze excursie – walvis- en dolfijnsafari – afgelast. We proberen toch een beetje vanuit het schip deze prachtige zeezoogdieren te spotten. Met een goede verrekijker kunnen we paar keer in de verte een waterspuit spotten. De dolfijnen laten zich sneller zien en springen op soms heel onverwachte momenten uit de zee op.


Next stop: Vila Do Porto op het eiland Santa Maria. Eén legende van de Azoren die geïnspireerd is door de Griekse filosoof Plato, vertelt ons dat de Azoren Archipel eigenlijk het befaamde Atlantis is dat door de golven werd verzwolgen. Na het horen van deze legende besloot de Portugese prins Hendrik de Zeevaarder in 1427 om een monnik naar de Azoren te sturen om deze te ontdekken. De monnik vestigde zich op een eiland dat hij de naam Santa Maria gaf. Dit oudste eiland van de Azoren wordt ook wel het ‘eiland van de zon’ genoemd. Het enige witte zandstrand van de Azoren ligt op dit eiland. Praia Formosa is daarom ook dé perfecte plaats voor een paar uurtjes zon, zee en strand. De intens groene velden, de traditionele landbouw, typische schoorstenen van de witgekalkte huizen en de okerkleurige aarde onderscheiden Santa Maria van de andere eilanden in de archipel. Wij bezoeken Vila de Porto, de belangrijkste plaats van het eiland. De verschillende huizen in Manuelstijl verwijzen nog naar de periode van de eerste bewoners in de 15de eeuw. Helaas is voor ons ook deze stop aangepast vanwege de ongunstige weersvoorspellingen. We meren aan bij Heroina do Mar, een eiland met veel kleurrijke kerkjes, botanische tuinen, markten en winkels. Een leuk alternatief bij slecht weer.

Porto als afsluiter

Na dit bezoek verlaten we deze prachtige plaats en trekken we met de World Explorer opnieuw richting vasteland – naar Porto – om dan terug naar huis te vliegen. De twee laatste dagen op zee geniet ik volop van alles wat dit prachtige schip wel te bieden heeft en dagdroom ik nog na van al dat moois dat de laatste dagen op mijn netvlies werd gebrand. In deze zeemzoete walm van heimwee en genot baad ik mezelf nog de laatste dagen van deze cruise. Helaas komt aan alles ooit wel een einde, zo ook aan deze cruise die ik voor altijd in mijn hart zal blijven koesteren.

Most Popular

BELLO Time-Out

Een momentje voor jezelf nemen, iets dat we veel te weinig doen in onze overvolle agenda. Dit is echter heel fout, want geluk begint bij jezelf.

Nu lezen »

Radio2 eregallerij

Op donderdag 17 oktober vond in Kursaal Oostende de 22ste editie plaats van de Eregalerij. Dit jaar was Peter Vanlaet, de frontman van Mama’s Jasje, het feestvarken. Hij scoorde de

Nu lezen »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

U ontvangt geen spam, enkel de laatste nieuwtjes en updates…

Dit verhaal delen:

Meer berichten

Travel

Een diepgaande verkenning in Polynesië

Oceania Cruises, ‘s werelds meest toonaangevende culinaire en bestemmingsgerichte cruisemaatschappij, biedt de meest unieke en buitengewone routes in de branche om de adembenemende regio Polynesië in 2025 te verkennen, waarbij reizigers boetiek- en buitengebaande paden ontdekken vanuit het comfort van de kleine, luxueuze schepen Nautica of Regatta met slechts 670

Lees Meer »
Trending

Geheime Kamers

Wie niet beter weet, denkt misschien dat geheime kamers strikt binnen het fantasygenre thuishoren. Zo verschijnt de Room of Requirement uit de Harry Potter-boeken wanneer een tovenaar of heks er de meeste nood aan heeft.
Ook fictie die in de huidige tijd of zelfs in de toekomst plaatsvindt, kent

Lees Meer »
Music & Entertainment

What’s on your mind? Gary Hagger

Een Zomerhit-nominatie met ‘Zomerlicht’, maar ook een doortocht in ‘Tien om te Zien’ en talrijke optredens, waaronder de populaire Parkies-concerten. Het gaat ontzettend goed met fietsfanaat Garry Hagger (61). Sinds hij ruim twee jaar geleden het muzikale roer omgooide en resoluut gaat voor frisse, eigentijdse popmuziek is hij niet meer

Lees Meer »