Reistips: Ibiza

We zouden het haast vergeten, maar Ibiza is natuurlijk slechts een van de eilanden in de Spaanse Balearen. Naast het nabijgelegen Formentera, Mallorca, en Menorca zijn er immers nog een zestal kleinere eilanden te vinden, maar toch heeft Ibiza misschien wel de scherpst omlijnde reputatie van allemaal en dat heeft natuurlijk veel te maken met de rijke partyscene. Die brengt tegenwoordig vooral DJ’s en elektronische dancemuziek in gedachten, maar is eigenlijk gegroeid uit het artistieke klimaat van de jaren ’50 en ’60 waar ook de hippiecultuur uit voortkwam – waarover hieronder meer. Desondanks heeft het eiland veel meer te bieden dan een bruisend nachtleven en prachtige stranden...

Geschiedenis
De geschiedenis van Ibiza gaat duizenden jaren terug en is net zo kleurrijk als het eiland zelf. In 1235 werd Ibiza veroverd door koning Jaume I van Aragón, die er meteen een christelijk bastion van maakte met de bouw van de tientallen kerken en kathedralen die ook vandaag nog steeds prominent aanwezig zijn in het eilandlandschap. In dezelfde periode werd ook het ommuurde Dalt Vila – nog steeds het historische centrum van de hoofdstad – gebouwd om het eiland te kunnen beschermen tegen piraten en invallen van buitenaf. In 1999 werd dit kloppende hart uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed, met dank aan de geplaveide straatjes, geplaveide straatjes, eeuwenoude bouwwerken en verborgen hoekjes die de bezoekers terug meevoeren in de tijd.

 

Transport
Hoewel Ibiza niet groot is – het eiland heeft een oppervlakte van slechts 572 vierkante kilometer – is er vanaf de meeste Europese steden is er een directe vlucht naar de luchthaven van Ibiza, wat reizen naar het eiland relatief eenvoudig maakt. Een huurauto is de meest populaire keuze voor bezoekers die het eiland op hun eigen tempo willen ontdekken, maar voor wie liever niet zelf rijdt, is het openbaar vervoer ook een goede optie. Er rijden bussen tussen de belangrijkste steden en stranden, zoals Ibiza-stad, San Antonio en Santa Eulària. In de zomermaanden rijden er ook speciale nachtbussen, de ‘Discobus’, die de feestgangers veilig van de ene naar de andere club vervoeren. Daarnaast zijn er taxidiensten, meer dan voldoende Ubers, en de mogelijkheid om scooters of fietsen te huren.


Bezienswaardigheden
Ibiza heeft voor ieder wat wils: van historische monumenten en culturele bezienswaardigheden tot prachtige natuurgebieden. Hier enkele suggesties!

Amnesia: Goed, we schrijven hierboven dat Ibiza veel meer is dan clubs en dance, maar een heel artikel aan het eiland wijden zonder minstens een discotheek te vernoemen, zou ook een beetje raar zijn. Wij trokken een nachtje naar Amnesia. De iconische club ligt op zo’n kwartiertje rijden van het historische stadscentrum, aan een behoorlijk drukke snelweg van waaruit de grote borden en reclame voor allerlei verschillende feestjes en locaties duidelijk zichtbaar zijn.

Wij bezoeken op vrijdag 14 juni om de tweede show van het Italiaanse duo Mathame en NEO bij te wonen, gepresenteerd door Horizon. Het is een nieuw concept rond melodieuze techno waarbij het voornoemde duo tot de nieuwe ‘resident-dj’s’ behoren. Wie in Ibiza een van de grotere clubs bezoekt, weet al dat de prijzen die door Amnesia worden gevraagd vrij normaal zijn voor het eiland: zo’n 60 tot 100 euro per persoon, afhankelijk van de party, en doorgaans zonder drank inbegrepen. Voor een viertal drankjes betaal je ongeveer dezelfde prijs. In ruil krijg je wel toegang tot twee schitterende zalen: de vrij donkere Main Room en Terrace, waar de zon tijdens de dag naar het schijnt behoorlijk wat extra sfeer weet te verlenen. Er is ook een aparte rooftopbar waar je (vrij dure) cocktails kunt proeven en natuurlijk zijn er meer dan voldoende viptafels. Zowel de grote beelden als de lasershow en de helderheid van het stevige geluidssysteem maken indruk. Wie het liever bij organische (bijvoorbeeld gitaargestuurde) muziek houdt, zal echter ergens anders naartoe moeten.

Meer info:
www.amnesia.es

 

BIBO PARK Ibiza Botánico Biotecnológico: Op het eerste gezicht lijkt BIBO PARK een typische botanische tuin, maar tijdens onze rondleiding ontdekken we dat er veel meer onder de motorkap schuilt; het gaat hier immers ook om een laboratorium voor duurzaamheid en educatie. De meer dan 25.000 planten – met onder andere een heel cool cactusplekje – zien er niet alleen fantastisch uit, maar bieden ook een diepgaande kijk op hoe technologie en natuur hand in hand kunnen gaan om een duurzamere toekomst te creëren.

Zelf kennen we een fervente ‘treehugger’, maar onze gids weet ons uit te leggen dat men net bezig is met het opzetten van een studie naar het effect van bomen omhelzen op de mentale en fysieke gezondheid van mensen. De organische piano, een prachtig kunstwerk dat de verbinding tussen muziek en natuur viert, is sowieso een absolute publiekslieveling. Het principe is simpel: er is voor elke noot een zuil met daarop een plant en als je jouw hand daarboven houdt, zorgt de elektromagnetische kracht ervoor dat die bijhorende noot ook geproduceerd wordt. Tof!

Meer info:
www.ibizabotanicobiotecnologico.com

 

Blacknose Winery: Tussen de gloeiende heuvels van centraal Ibiza ligt de hoogste wijngaard van het land: Blacknose Winery. Het domein werd opgericht door een Zwitsers duo, waaronder de sympathieke Peter Lehner, die er naam en faam mee heeft vergaard door in te zetten op biodynamische wijnbouw. Het ziltige, zonnige terroir zorgt voor verrassende wijnen, waaronder onder andere een geweldige rode blend van monastrell en syrah – lekker kruidige afdronk, ook. Bij Blacknose mag het allemaal net een tikkeltje complexer zijn en zo hebben we het ook graag.

Meer info:
www.blacknose.net

Bodegas Can Rich: Bij wijngaard Can Rich worden niet alleen lekkere wijnen van traditionele druivensoorten als malvasía en monastrell gemaakt (het gebruik van terractotta amforen voor fermentatie zorgt voor een boeiende minerale diepte), maar ook biologische olijfolie, balsomicoazijn, en natuurlijk de overbekende Hierbas Ibicencas. Zeker een tasting waard!

Meer info:
www.bodegascanrich.com

 

Dalt Vila: Het historische hart van Ibiza-stad, Dalt Vila, is een indrukwekkende oude vestingstad die boven de stad uitsteekt. De smalle, kronkelige straatjes leiden je door een doolhof van witgekalkte huizen, kleine boetiekjes en kunstgalerijen. Een wandeling door Dalt Vila brengt je langs kerken, musea en sfeervolle pleinen, en biedt een fantastisch uitzicht over de stad en de Middellandse Zee. Dit UNESCO-werelderfgoed geeft je een inkijkje in het rijke verleden van het eiland en is een must-see voor geschiedenis- en cultuurliefhebbers.

 

Feria Gourmet Ibiza: Feria Gourmet Ibiza is een gastronomisch evenement dat plaatsvindt in september en waar de organisatie probeert om de tradities en smaken van de Pitiusen op de kaart te zetten. Plaats van gebeuren zijn de zalen van Recinto Ferial, die hier en daar zelfs te groot ogen omdat de standhouders zelf voornamelijk aan de binnenranden van de tenten staan opgesteld. De bedoeling is om een unieke combinatie van gastronomie, cultuur en innovatie aan te bieden, met randoptredens om alles wat meer feestelijkheid bij te brengen.

De samenwerking met de 17e editie van de Feria de la Cerveza, die een van beide ruimtes bijna volledig vult, geeft het evenement wat extra flair, met meer dan 200 soorten bier uit de hele wereld die voor een toffe aanvulling op de gastronomische hapjes van de buren zorgen. Hoogtepunten zijn onder andere showcooking-sessies door gerenommeerde chefs. Het is wel handig om een mondje Spaans te spreken, want alle presentaties gebeuren in die taal, waardoor je toch behoorlijk wat mist als je enkel op Engels kunt rekenen.

Meer info:
www.feriagourmetibiza.com

 

Ibiza Outdoors foodtour: Natuurlijk zijn er in Ibiza een aantal foodtours, maar een korte zoektocht op het internet wijst al snel uit dat Ibiza Outdoors bij de allerhoogst aangeschreven begeleide activiteiten op het eiland hoort. Onze gids, Alice Gatto, is een echte wijnexperte die 15 jaar lang voor de luxe drankenindustrie werkte.

De tour begint bij Bar Peixet, waar gasten onder andere kunnen genieten van verschillende soorten sangria, waaronder een uitstekende variant met brandy, boquerones, en klassieke tortilla – een  gerecht dat volgens de overlevering ontstond tijdens een lange periode van schaarste, toen men met beperkte ingrediënten een voedzame maaltijd moest bereiden. Tijdens de tour leren we over de oorsprong van tapas. Het woord ‘tapa’ betekent ‘deksel’ in het Spaans. Een populaire theorie is dat men vroeger een stuk brood of ham op het glas legde om het drankje te beschermen tegen insecten.

Bij Bocarillo proeven we de bekroonde sobrasada de Mallorca en lokale Ibiza-kaas, die bekend staat om zijn zoute smaak, beïnvloed door het mineraalrijke Ibiza-zout.

We zijn aangenaam verrast wanneer blijkt dat we ook stoppen in Ibiza Food Lab, dat we pas mochten bezoeken als journalist. Ook deze keer mogen we proeven van de sublieme tomatenconsommé en het rolletje van rode biet. Geweldig, en erg leuk om Boris al zo snel terug te zien! Onze  culinaire reis eindigt in een gezellige bistro, waar een scala aan tapas wordt geserveerd: verschillende soorten lekkere, ambachtelijke kroketten (onder andere met kabeljauw, spinazie en ossenstaart), klassieke patatas bravas en pittige padronpepers. Achteraf blijkt er echter nog tijd te zijn om even te gaan snoepen in een van de beste ijssalons die Ibiza rijk is.

Meer info:
www.ibizaoutdoors.com

 

Hoteltips

Hacienda Na Xamena: In het noordwesten van Ibiza, hoog op de kliffen met een adembenemend uitzicht over de Middellandse Zee, ligt Hacienda Na Xamena, een van de meest exclusieve hotels van het eiland. Dit vijfsterrenresort is ideaal voor reizigers die op zoek zijn naar een rustige en luxe retraite. Het hotel is ontworpen door de familie Lipszyc en ligt in een beschermd natuurgebied. Het is een bijzondere combinatie van elegantie en natuurlijke schoonheid, met een spectaculair panoramisch uitzicht dat bij elke bocht opdoemt.

De 77 kamers en suites van Hacienda Na Xamena zijn ingericht in een minimalistische stijl met witte tinten en natuurlijke materialen. Alle kamers hebben grote ramen en privéterrassen die je een intieme connectie met de omgeving bieden. Sommige suites zijn zelfs voorzien van privéplungepools, zodat je in alle privacy van het uitzicht kunt genieten. Het pronkstuk van het hotel is het La Posidonia Spa, bekend om het ‘Cascadas Suspendidas’-thalassotherapiecircuit. Dit unieke systeem van buitenbaden biedt hydrotherapie in verschillende etappes, en het uitzicht over de zee maakt deze ervaring onvergetelijk.

Meer info:
www.haciendanaxamena-ibiza.com

 

Agriturismo Can Lluc Hotel & Villas: Ibiza staat bekend om zijn drukke stranden en bruisende nachtleven, maar Agriturismo Can Lluc biedt een verfrissend alternatief. Dit prachtige landgoed, gelegen in het rustige hart van het eiland, combineert landelijke charme met moderne luxe. Can Lluc is omringd door pijnbomen en uitgestrekte velden en voelt als een verborgen parel, ver weg van de drukte, maar toch slechts 15 tot 20 minuten rijden van de bekendste stranden en hotspots. De sfeer is hier lekker authentiek en het personeel  zorgt er, onder leiding van de sympathieke eigenaar Lucas Prats, voor dat we ons meteen thuis voelen.

De kamers en villa’s zijn verspreid over het landgoed en hebben elk een eigen terras en rustieke inrichting, met houten balken, terracotta tegels en natuurstenen details die perfect passen bij de mediterrane omgeving. Moderne voorzieningen zoals airconditioning, satelliet-tv en minibar maken het verblijf extra comfortabel. We krijgen bij aankomst overigens een paar lekkere welkomstgeschenkjes: lokale Hierbas Ibicencas (een traditionele likeur) en huisgemaakte chocolade.

Rondom het centrale buitenzwembad liggen comfortabele bedden en hangstoelen waar je kunt ontspannen na een lange dag verkennen. Voor wellnessliefhebbers biedt Can Lluc een spa met verschillende massages en schoonheidsbehandelingen, yoga-sessies en een jacuzzi in de buitenlucht. Zeker een goeie keuze voor wie enkele toffe dagen in Ibiza wilt spenderen, dus!

Meer info:
www.canlluc.com

 

S’Argamassa Palace Suite Hotel: Hoe anders kunnen twee hotels van dezelfde eigenaar zijn? Een tijdje geleden kocht Lucas Prats Ribas, de man achter Can Lluc, ook S’Argamassa Palace, een iets minder luxueus viersterrenhotel in kuststadje Santa Eulalia. Het hotel is opgebouwd rond een centraal zwembad, maar een padje ernaast leidt rechtstreeks naar het strand en allerlei resorts.

Het zwembad vormt het kloppende hart van het hotel. Met omringende groene bomen, fleurige planten en comfortabele ligbedden straalt de ruimte een relaxte, mediterrane sfeer uit. De wellnessruimte, zij het bescheiden, biedt een whirlpool, sauna en een kleine fitnessruimte, terwijl een mini-golfbaan voor een speels element zorgt.

In het mediterrane restaurant worden vrij verfijnde de à-la-cartegerechten geserveerd. Cala Pada, het nabijgelegen strand op slechts twee minuten lopen, is een rustige en uitnodigende plek. Bezoekers kunnen kiezen voor een handdoek in het zand of luxe ligbedden met parasols huren. Een kleine strandbar verzorgt eten en drinken, terwijl de lange houten steiger en watersportmogelijkheden voor extra vertier zorgen.

Meer info:
www.sargamassa-palace.com

 

Restauranttips

1742 by Nassau Group and Edwin Vinke: Het verschil tussen 1 en 2 of 3 Michelinsterren is vaak niet alleen hoe lekker het eten is, maar ook de beleving. Vraag het maar aan de Nederlandse topchef Edwin Vinke, die zijn vertrouwde De Kromme Watergang aan de polders van zijn thuisland nu al een paar jaar lang een zomer lang inruilt voor 1742, een indrukwekkend restaurant waar Nassau Group overduidelijk kosten noch moeite voor heeft gespaard.

De ervaring begint eigenlijk al nog voor we het restaurant zelf betreden, met een rit in een klein minibusje dat het logo van de eettempel draagt. Eenmaal aangekomen, wordt het portier meteen geopend door een coole in het zwart geklede buitenwipper die ons doorheen de open deur naar andere wereld begeleid. Een ervaren maître d’hôtel neemt de honneurs vervolgens over terwijl een in een rode glitterjurk gehulde dame ons trakteert op een eerste amuse-bouche: een fantastische bol witte chocolade met gin en tonic. De saxofoonspeelster boven ons, onderstreept een ander terugkerend element in 1742: muziek. Vervolgens gaat het via een geschiedenislesje boven een oude, met een glazen vloer overdekte, waterproof naar de indrukwekkende wijnkelder, waar topsommelier-in-wording Cristóbal Toledo ons met veel plezier laat kwijlen over een aantal ongelooflijk zeldzame (en dure) wijnflessen.

Natuurlijk kunnen we ook Edwin zelf begroeten, die 1742 samen met onder andere echtgenote Blanche en de in zijn voetsporen tredende zoon Tom in goede banen blijft leiden en ons van een echt  signatuurgerechtje laat proeven: een verrassende gerookte wortel die 20 uur lang traag gegaard werd en zo een totaal andere textuur en smaakdimensie heeft gekregen.

Onze gastronomische tour wordt verdergezet op het knappe en hip ingerichte dakterras, dat een prachtig uitzicht biedt op het 2.500 jaar oude havenstadje, waarna het langs een privéruimte en een wel erg eclectisch ingerichte kamer van de vorige eigenaar naar de eetplaats gaat, waar de soundtrack enkel tussen gerechten in wordt onderbroken om speeltijd te gunnen aan een fantastische operazangeres. Terwijl listig ingebouwde beamers beelden van vissen en de zee op de muren projecteren, worden we getrakteerd op sublieme gerechten met ingrediënten die vers uit de Noordzee en de polders van Vinkes thuisland komen, gecombineerd met exotische kruiden en specerijen.

Vinkes handtekening om van ‘kop tot staart’ te koken, is voelbaar. Met zero-waste principes worden alle delen van het zeeleven benut, waarbij geen enkel ingrediënt verspild wordt. Het zorgt allemaal voor een onvergetelijke ervaring. Mogen we volgend jaar terugkomen, Edwin?

Meer info:
www.1742ibiza.com

 

Cana Sofía: Wie graag van een ongelooflijk mooie zonsondergang aan het strand geniet, kan terecht bij restaurant Cana Sofía. Chef Moisés Machado won twee keer de titel van ‘Beste Chef van de Balearen’ en dat wordt weerspiegeld in de vrij simpele, maar verse gerechten. De nadruk ligt vooral op vis en zeevruchten, maar ondanks de kwaliteit van het eten geraken wij vooral betoverd door het gedeeltelijk overdekte terras. Enkele seconden wandelen zijn trouwens al voldoende om al in het water te staan – met of zonder een van de 80 beschikbare wijntjes.

Meer info:
www.canasofia.com

 

Ibiza Food Studio (Taller Sa Penya): Zoek Taller Sa Penya by Ibiza Food Studio even op en je zult haast gegarandeerd op 2 feiten stuiten: het restaurant ligt goed verstopt in het visserswijkje Sa Penya, boven een aantal buitentrappen en kronkelende steegjes van Ibiza-stad, en de eigenaar annex hoofdchef is niemand minder dan de supersympathieke, half-Deense, half-Italiaanse Boris Buono, die in 2015 het gerenommeerde Noma ontvluchtte om onder minder druk een eigen eettempel te beginnen in een buurt die toen nog bekend stond als een soort krottenwijk vol bedelaars en criminelen. Als je chef bent geweest in een restaurant dat meerdere keren werd uitgeroepen tot het beste ter wereld, krijgt de plaats waar je gaat koken echter sowieso de uitstraling van een ster, en dat is zeker ook het geval met Taller Sa Penya by Ibiza Food Studio.

De keuken is van wereldniveau, met een Experience Menu dat voor een erg schappelijke 135 euro wordt verkocht. Een hoogtepunt is de lokale sepiasaus met  ingewanden van kabeljauw en de gedroogde kippeneieren, een gewaagde keuze die het concept van umami naar een nieuw niveau tilt. Als je dan ook nog eens weet dat Boris zijn menu voortdurend aanpast, begrijp je al snel waarom je hier geregeld kunt terugkomen.

Meer info:
www.ibzfoodstudio.com

 

La Paloma Ibiza: Als er een prijs zou zijn voor meest romantische restaurant van Ibiza, moét La Paloma zeker bij de kanshebbers voor goud horen. Het restaurant werd opgericht 19 jaar geleden opgericht door Prasuna, een gepassioneerde ladychef die tot op de dag van vandaag niet alleen over de kwaliteit van haar ingrediënten en gerechten waakt, maar haar persoonlijke warmte ook knap heeft omgezet naar een subliem terras, waar honderden lichtjes voor een onvervalst romantische sfeer zorgen, terwijl er ook binnen en op een veranda erg lekker kan gegeten worden.

Meer info:
www.palomaibiza.com

Most Popular

What’s on your mind? Sarah

Sarah won in 1997 de VTM Soundmixshow met het Alanis Morissette-nummer “You oughta know”. Dit betekende de start van haar muziekcarrière. De debuutsingle “True love is tough” was meteen een

Nu lezen »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

U ontvangt geen spam, enkel de laatste nieuwtjes en updates…

Dit verhaal delen:

Meer berichten

Music & Entertainment

What’s on your mind? Barbara Dex

Barbara Dex brak ruim 30 jaar geleden door met haar Songfestivaldeelname en haar hit “Iemand als jij”. Een tijd later besliste ze om vooral in het Engels te gaan zingen. Dit was een uitstekende keuze, want haar albums en songs werden door zowel pers als publiek fel gesmaakt. In het

Lees Meer »
Trending

De ‘communistische’ kloof

We leven – gelukkig genoeg – in een geglobaliseerde wereld, maar soms lijkt het dat meer en gemakkelijker met elkaar communiceren niet noodzakelijk ook het wederzijds begrip ten goede komt. Velen blijven immers maar al te graag naar de ‘ander’ wijzen wanneer er schuld moet toegewezen worden; de zwarte piet

Lees Meer »
Music & Entertainment

What’s on your mind? Sergio

Sergio werd in de jaren ‘90 bekend als de mannelijke helft van het duo Touch of Joy. In 2002 nam hij deel aan het Eurovisie Songfestival met het nummer “Sister”. Hij was ook presentator van diverse VRT- en VTM-programma’s, zoals “Fata Morgana” en “Sterren op het ijs”. In 2014 stond

Lees Meer »
Lifestyle

Hoe weet je dat jouw immuunsysteem goed functioneert?

Zowat iedereen leert op jonge leeftijd wel wat het immuunsysteem precies is: een complex netwerk van cellen, weefsels, organen en moleculen die samen een verdedigingsmechanisme vormen tegen bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en andere schadelijke stoffen. We weten allemaal dus wel hoe belangrijk een goede weerstand is, maar toch doen we

Lees Meer »