‘Set sail’ to Amalfi en Sicily met de Star Clipper

The world is a book and those who do not travel read only one page” Deze spreuk raakt een gevoelige snaar. Reizen heb ik altijd heel uitdagend, avontuurlijk en fascinerend gevonden. Het vooraf plannen, de dagen aftellen en het ongeduld waarmee je uitkijkt naar die dag. Het geeft je vlinders in de buik. En dan is het zo ver - we gaan op zeilcruise met Star Clipper – met als bestemming het prachtige Sicilië en de Amalfi kustlijn.

Star Clippers is een kleinere rederij die drie luxe zeilschepen ter beschikking heeft. Deze prachtige vier- en vijfmasters laten je in alle comfort, maar met de ervaring van zeilen, de wereld ontdekken. Dankzij hun kleine omvang kunnen de zeilschepen zo dicht hun anker laten zakken in pittoreske havens en baaien waar grote schepen zelfs niet in de buurt kunnen komen. De drie schepen van de rederij zijn Royal Clipper, Star Clipper en Star Flyer. De grootste – en bovendien enige zeilende vijfmaster ter wereld – is de Royal Clipper. Alle drie de zeilschepen zijn geïnspireerd op de clippers uit de 19de eeuw of het gouden zeiltijdperk. De clippers waren lichte en snelle schepen uit hun tijd. De 19de eeuw was de bloeiperiode voor maritieme handel. De teakhouten dekken en koperen leuningen op de Star Clipper herinneren ons aan deze gouden zeiljaren.

Wij varen uit met de prachtige Star Clipper. Deze is traditioneel ingericht, maar voorzien van alle comfort. Zwembaden, een spa, winkel en een platform voor watersporten. Vervelen doe je je nooit aan boord van de Star Clipper. Bovendien zal de cruise director je met zijn briljante entertainment team een onvergetelijke reis bezorgen.


We gaan even terug naar het decor van de Star Clipper. Zowel achteraan als vooraan het schip zijn er twee kleinere zwembaden met rondom zonnebedden waar je rustig een boek kunt lezen of genieten van het mooie weer. De zee en het zeilen is nooit ver weg. De bemanning is steeds druk in de weer om alles spik en span te maken en workshops waar je kunt leren navigeren, knopen leggen of de masten beklimmen maken de zeilervaring compleet. Iedereen geniet aan boord op zijn eigen manier, de ene al wat actiever dan de andere. De kajuiten zijn ook traditioneel ingericht en vrij ruim voor een zeilschip. Er is gezorgd voor hedendaags comfort in alle kajuiten.

De stijlvolle eetzaal biedt ruimte aan al zijn 170 gasten. De chefs en zaalpersoneel lopen druk, maar steeds vriendelijk, rond om al de gasten op hun wenken te bedienen. Het ontbijt, de lunch en het avondeten is steeds gevarieerd, vers, lokaal en uiterst lekker bereid. Elke avond proberen ze een thema uit. De sfeer is ongedwongen en heel aangenaam. Behalve de eetzaal heeft de Star Clipper ook nog twee sfeervolle bars waar je een aperitief of digestief kunt nuttigen.

Met een maximum van 170 gasten is er voldoende ruimte om de echte zeilervaring mee te maken. Vooraan kunnen de durvers in de netten gaan liggen wat echt een leuke ervaring is om golven tegen de Clipper te zien. Liever naar het kraaiennest klimmen? Deze ervaring bezorgt je een prachtig zicht over heel het schip. Ook het entertainment/sportteam staat van de ochtend tot in de late dansuurtjes klaar om heel het gezelschap te entertainen. Elke avond is wel iets leuks voorzien. Een only white party met lichtspektakel, een muziekquiz, een lokale folkloreavond of een talentenshow, niemand ligt hier vroeg onder de veren. Er valt echt elk moment wel iets te beleven.

Wij varen uit vanuit Rome naar Sicilië. Eerste stop is Lipari – Sicilië. Lipari ligt op het Eolische eiland Lipari en is ook de grootste nederzetting van het eiland. Tevens is Lipari het grootste eiland in de Eolische eilandengroep. Het plaatsje Lipari is een leuk oud stadje, met kleine gezellige straatjes, winkeltjes, restaurants en gezellige terrasjes. Wij hebben een lokale pizza gegeten met een lekker glaasje Malvasani erbij, een plaatselijke wijn.

Na het kleinere Lipari is de volgende stop één van de grootste steden op Sicilië – Messina. Deze uiterst noordoostelijk gelegen stad werd nog niet zo lang geleden heropgebouwd na een vreselijke aardbeving die Messina zo goed als volledig verwoest achterliet. Vanuit de haven van Messina kijk je uit naar Calabria, het Italiaans vasteland. Omdat het zo dichtbij is, is er sprake om hier een brug te bouwen die Sicilië met het vasteland zou verbinden. De plannen voor deze brug bestaan al sinds de jaren ‘60, maar veel actie is nog niet ondernomen. Wij laten Messina achter ons en trekken langs de kust naar het zuiden met als eindbestemming ‘Taormina’. Taormina ligt tegen een berghelling en heeft daarom ook prachtige uitzichten. Taormina is niet groot, maar echt een prachtige bestemming. We wandelen de drukke Corso Umberto uit richting het Grieks Theater. Nog steeds worden hier opera’s, toneelstukken en concerten gegeven. Beeld je in dat hier ook tweeduizend jaar geleden mensen zaten te luisteren en te kijken naar de voorstellingen met dezelfde achtergrond die we nu ook kunnen zien. Een prachtig zeezicht. De Corso Umberto heeft talrijke winkels en restaurants. Voor de shopliefhebbers, hier kun je uren je gang gaan.

Eindelijk is het tijd om de Amalfi kustlijn te verkennen. Ik heb hier hoge verwachtingen van en na het zien van de film ‘Under the Tuscan Sun’ heb ik natuurlijk voor de excursie naar Positano gekozen. Ook kun je het eiland Capri vanuit hier makkelijk bezoeken, maar daarvoor moet ik hier nog terugkomen. Amalfi is niet gelogen, één van de mooiste kustlijnen die ik al heb gezien. De dorpen zijn allemaal gebouwd op berghellingen, waardoor je die typische Italiaanse landschappen krijgt. Deze verticale bouw zie je heel duidelijk in Positano. De luxelifestyle en culturele geschiedenis zie je hier overal en in alles. Onze gids vertelt vlotjes de prijzen van een gekend hotel waar Jackie O nog aan de cappuccino nipte en daar gaat een gemiddeld maandloon vlotjes aan. Positano zelf heeft een gezellige drukte en een wirwar van straten die naar boven en naar beneden lopen. In elke straat kun je gezellige winkels vinden die de lokale luxeartikelen graag tentoonstellen. Hier kun je trouwens de typische Positanosandalen kopen. Het lijkt me echt wel de moeite om Positano nog eens als reisbestemming te kiezen. De Amalfi citroenen zie je hier overal. Deze citroenen zijn groter en zoeter dan de onze en kan je in zijn geheel opeten. De limoncello die ik hier dronk is, zonder te overdrijven, de beste limoncello ooit. Zelfs nu ik erover schrijf, herinner ik me de zoete volle smaak die dit drankje achterliet op mijn tong. Een herinnering die me nog lang zal bijblijven.

Sorrento is een prachtige stad met uitzicht op de Golf van Napels. Ook hier zijn de citroenen erg ‘aanwezig’. Wij gaan in de voormiddag de site van Pompeii bezoeken. Na de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius in het jaar 79 is de versteende site van Pompeii bedolven onder as achtergebleven. Sinds de opgravingen is Pompeii een wereldberoemd openluchtmuseum geworden. Het leek net alsof je terug in de Romeinse tijd stapte en door de verhalen van de gids kwam alles zowaar opnieuw tot leven. Pompeii is heel gekend en dus ook druk. Neem tijdens zonnige dagen zeker een hoofddeksel mee, want schaduwpartijen zijn hier heel gering. In de namiddag genieten we van Sorrento zelf en het panoramische uitzicht op de Vesuvius en de stad Napels aan de overkant van de baai. Talrijke kleine winkels met lokale producten zoals kruiden, limoncello, souvenirs,… kun je hier aan een correcte prijs aankopen.

Onze volgende en voorlaatste stop is Ponza. Dit kleine eilandje in de Tyrrheense Zee is een verborgen juweeltje. Omdat het toeristische seizoen zo goed als voorbij is, ligt het stadje er een beetje verlaten bij. Aan de kleine haven spreek ik een dame aan en huren we een boot om rond het eiland te varen. Vooral de grotten spreken me enorm aan. Ik wist niet goed wat ik moest verwachten van dit eiland en eerlijk gezegd heb ik er ook niet veel over gelezen, maar de uitzichten waren fenomenaal. Scènes van veel films zoals Games of Thrones of James Bond zouden hier moeiteloos kunnen gefilmd worden. Ik krijg zelfs de kans om door een grot te zwemmen, wat echt wel bijzonder is. Kristalhelder water tegen de massieve rotsen, prachtige rotswanden en de natuurlijke grotten lijken wel kunstwerken van ons moedertje Natuur die in Ponza net iets meer haar best heeft gedaan.

Onze start- en eindhalte is Rome, de prachtige Eeuwige Stad. Helaas moeten wij op tijd vertrekken naar de luchthaven, maar voor diegenen die langer in Rome verblijven is nog een laatste excursie voorzien. Bezoek het Colosseum, Forum Romanum of het Vaticaan en de Sint-Pietersbasiliek en ontdek de eeuwenoude geschiedenis van deze stad. Loop verloren in de charmante straten en proef de lokale cultuur, want uiteindelijk leiden alle wegen naar Rome.

Een cruise met Star Clipper langs Sicilië en zuidwest Italië biedt een onvergetelijke combinatie van de magie van zeilen met de schoonheid en cultuur van Italië. De historische bezienswaardigheden, prachtige landschappen en de romantiek van het zeilen maken deze reis een onvergetelijke ervaring. Omarm de betovering van het verleden terwijl je geniet van de hedendaagse luxe. Het is een reis die ik voor altijd zal koesteren.

Most Popular

To Walk Again

De geliefde van een vriend had een ongeval en heeft sindsdien een beperking. Na 6 maanden stopt de revalidatie en moeten ze zich erbij neerleggen dat er eigenlijk geen verdere

Nu lezen »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

U ontvangt geen spam, enkel de laatste nieuwtjes en updates…

Dit verhaal delen:

Meer berichten

Partner

Een kunstwerk waar jouw interieur om vraagt

Nicoline Ruiz, een Belgische kunstenares met Spaanse roots, geeft jouw interieur of toonzaal precies die artistieke touch waar die om vraagt. Formaat, materiaal en kleuren worden helemaal afgestemd op de plaats die je een elegante meerwaarde wil geven.

Lees Meer »
Lifestyle

Interview met Freelancefotograaf Joeri Peeters

Joeri Peeters behaalde in 2021 het QEP-label (Qualified European Photographer) in de categorie fashion. Het betekent een erkenning en beloning van professionele fotografen voor uitmuntendheid in hun fotografisch werk. Hij reisde de voorbije jaren ook enkele malen naar Londen als officieel fotograaf van Gary Numan en fotografeerde de man zowel

Lees Meer »