To Walk Again

De geliefde van een vriend had een ongeval en heeft sindsdien een beperking. Na 6 maanden stopt de revalidatie en moeten ze zich erbij neerleggen dat er eigenlijk geen verdere hulp meer geboden wordt. Wat nu…?

Dit is een probleem waar veel mindervaliden en hun entourage mee te maken krijgen en veel oplossingen zijn er niet. Gelukkig voor hen is er ‘To walk again’. Stichter Marc Herremans kent u ongetwijfeld als ex-triatleet die tijdens een trainingstocht in 2003 ergens op Tenerife ongelukkig ten val kwam. Hij brak zijn rug met verlamming tot gevolg.

Hij is niet de enige die zoiets meemaakt. Dagelijks gebeuren er ongevallen met ernstige en blijvende schade tot gevolg. Gelukkig leven we in een land waar er toch best wel een goede ondersteuning is, dankzij het ziekenfonds en verzekeringen allerhande. Wat niet iedereen altijd beseft, is echter dat revalidatie niet onbeperkt is en dat de hulp na een tijd revalideren dan ook ophoudt. De mindervalide moet dan (al dan niet gesteund door naasten) zelf verder door het leven met alle ongemakken die dat met zich meebrengt. Als je aan een rolstoel gekluisterd zit, functioneren spieren en darmen uiteraard niet meer zoals dat bij een actieve persoon het geval is. Je krijgt ook meer kans op overgewicht, hart- en vaatziekten, enzovoort en hebt dus alle baat bij het verderzetten van de revalidatie en proberen actief te blijven ondanks de beperking. Dat is nu precies waar de organisatie ‘To walk again’ probeert te helpen. Als je revalidatie voorbij is, ondersteunt deze organisatie je verder. We spraken af met directeur en ex-voetballer Thomas Caers in hun revalidatiecentrum in het AZ te Herentals.

 

“De organisatie werd door Marc Herremans zelf opgericht niet zo lang na zijn ongeval,” vertelt Thomas. “In het begin werden er voornamelijk sportkampen voor mensen met een beperking georganiseerd. Pas vele jaren later kwam het revalidatiecentrum in Herentals erbij. Momenteel is er een studie gaande die uitgevoerd wordt in samenwerking met KU Leuven om erkenning te krijgen voor de postrevalidatie. Momenteel wordt er immers bijna geen enkele therapie die door ‘To walk again’ wordt aangeboden, terugbetaald door het ziekenfonds. Tot nu toe werd alles gefinancierd door sponsoring, fundraising en events. Niet verwonderlijk dat de organisatie de nodige moeilijkheden moest overwinnen tijdens de vervelende coronaperiode, waarin er geen evenementen meer mochten georganiseerd worden en de inkomsten bijna integraal wegvielen. “Ondertussen begint alles weer zijn normale gang te gaan,” vertelt Thomas ons enthousiast. “Er kunnen dus weer kampen, therapieën en zoveel meer georganiseerd worden voor onze mindervaliden. De mindervalide kinderen hunkeren echt naar die kampen. Je kan je niet voorstellen hoeveel plezier je een kind met een beperking kan doen als die mee kan gaan diepzeeduiken of skiën (zittend skiën in dit geval weliswaar). Danskampen, pretparken bezoeken, strandzeilen, muurklimmen en zelfs autorijden (met begeleider uiteraard) behoren zelfs tot de mogelijkheden.”

“Onze mindervaliden moeten zo actief mogelijk door het leven gaan en daarom kochten wij ook 2 heel erg dure staprobots aan die ervoor zorgen dat een verlamd persoon toch eventjes terug kan stappen. Het is ook heerlijk om te horen hoeveel positieve reacties we krijgen van onze patiënten over het helend effect van die stapoefeningen op hun gehele lichaam. Zonder de onvoorwaardelijke hulp van tal van sponsors en sympathisanten zou het onmogelijk zijn om onze organisatie verder te zetten,” beseft Thomas Caers maar al te goed. “Onze dank en ongetwijfeld die van de mindervaliden gaat dus heel erg uit naar alle sponsors en initiatiefnemers van tal van evenementen die onze kas spijzen. Als de lopende studie nu ook nog tot gevolg zou hebben dat ziekenfondsen een bijdrage zouden leveren in de postrevalidatie van mindervaliden, dan ziet de toekomst er voor heel wat gehandicapten alleszins toch heel wat beter uit.”

Tekst: To Walk Again
Fotografie: courtesy of To Walk Again

Most Popular

To Walk Again

De geliefde van een vriend had een ongeval en heeft sindsdien een beperking. Na 6 maanden stopt de revalidatie en moeten ze zich erbij neerleggen dat er eigenlijk geen verdere

Nu lezen »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

U ontvangt geen spam, enkel de laatste nieuwtjes en updates…

Dit verhaal delen:

Meer berichten

Music & Entertainment

What’s on your mind? Anouk Matton

De Belgische dj, influencer en zangeres Anouk Matton (MATTN) won eind vorig jaar in Oostende de Loftrompet voor ‘Verrassing van het jaar’ met het nummer “Neem ik je mee”. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Ment TV, Vlapo en Radio 2. Na haar huldiging nam de sympathieke echtgenote van Dimitri

Lees Meer »
Trending

‘Set sail’ to Amalfi en Sicily met de Star Clipper

The world is a book and those who do not travel read only one page”

Deze spreuk raakt een gevoelige snaar. Reizen heb ik altijd heel uitdagend, avontuurlijk en fascinerend gevonden. Het vooraf plannen, de dagen aftellen en het ongeduld waarmee je uitkijkt naar die dag. Het geeft je vlinders

Lees Meer »
Art & Culture

Een kunstwerk waar jouw interieur om vraagt

Nicoline Ruiz, een Belgische kunstenares met Spaanse roots, geeft jouw interieur of toonzaal precies die artistieke touch waar die om vraagt. Formaat, materiaal en kleuren worden helemaal afgestemd op de plaats die je een elegante meerwaarde wil geven.

Lees Meer »